Uitvalpercentage tot 75% in 1e leerjaar bij jongens baart zorgen op alle regionale pabo’s
Bij pabo’s in deze regio stoppen meer mannelijke studenten tussentijds met hun opleiding dan het landelijk gemiddelde. Alleen Saxion in Deventer weet jongens goed vast te houden in de lerarenopleiding voor het basisonderwijs.
Peter Luchtenberg 16-11-19, 10:00 Laatste update: 17-11-19, 15:57
De Katholieke Pabo Zwolle maakte vorige week bekend dat liefst 75 procent van de mannelijke studenten na een jaar afhaakt. Een tegenvallende stage – jongens staan liever niet in de onderbouw voor de klas – wordt als belangrijke oorzaak genoemd van de hoge uitval.
KPZ Zwolle: Driekwart van mannelijke studenten valt in 1e leerjaar Pabo uit
Katholieke Pabo Zwolle: Jongens die liever geen kleuters lesgeven? Moet kunnen.
Driekwart van de mannelijke studenten aan de Katholieke Pabo Zwolle (KPZ) houdt het na een jaar voor gezien. Daarom wil de opleiding meer inzetten op een specialisatie in onder- of bovenbouw. ,,Alle studenten lopen in het tweede jaar een kleuterstage. We kijken of dat anders kan.’’
Carmen Kuik 12-11-19, 06:00 De Stentor
,,We schrikken van dit uitvalpercentage’’, zegt directeur opleidingen Joost Kieft van de KPZ. ,,We zijn in leerjaar 2017/2018 met 57 jongens gestart. Als er dan 40 uitstromen, dan is dat veel te veel.”
Het aantal mannelijke uitvallers op de pabo stijgt. Van de studenten die in 2017 begonnen, haakte 70 procent van de mannen in het eerste jaar af. Afgelopen studiejaar is dat percentage zelfs gestegen naar 75 procent. ,,We denken na over hoe het kan dat dit percentage zo hoog is.’’
Splitsen
In 1984 werd de K.L.O.S. (Kleuter Leidster Opleiding School) samengevoegd met de PA (Pedagogische Academie). ,,Toen is de daling van het aantal mannen in het onderwijs al ingezet”, vertelt Kieft. Jongens staan over het algemeen liever niet voor de kleuterklas, maar willen lesgeven aan de bovenbouw. Daarom gaan er stemmen op om de Pabo, net als vroeger, weer te splitsen. Kieft: ,,Dat zou misschien iets kunnen opleveren. Maar wij denken eraan om meer met specialisaties te gaan werken. Op dit moment lopen alle studenten in het tweede jaar nog een kleuterstage. We kijken of we dat anders kunnen doen.”
Bewustere keuze
De KPZ wil meer in gaan zetten op een specialisatie in de onderbouw of bovenbouw. Dus geen knip in de opleiding, maar een gedifferentieerd aanbod. ,,We willen dat studenten in de tweede fase van de opleiding een bewustere keuze maken. Ook denken we erover na om in de eerste fase van de opleiding op een andere manier te toetsen en op een andere manier te begeleiden. Misschien moeten we nog bepalender zijn in dat de eerste stage niet wordt gelopen bij de kleutergroepen.”
Een belangrijke reden van de uitstroom van mannelijke studenten is ook de feminisering van het vak, vertelt Kieft. ,,We krijgen hier jongens van zeventien op de opleiding, die komen net onder moeders vleugels vandaan. In het eerste jaar lopen ze stage op een basisschool en dan belanden ze in een vrouwenbolwerk. Ze missen raakvlakken met hun collega’s, kunnen bijvoorbeeld niet over de voetbal praten van afgelopen weekend. Dan vragen ze zich af of ze wel in het juiste vak zijn beland.”
Contact met andere mannen in het vak is belangrijk, denkt Kieft. Daarom probeert de KPZ mannelijke studenten ook altijd te koppelen aan een mannelijke mentor. ,,Maar ja, die zijn er niet altijd.”
Jongens willen het onderwijs stoerder maken. We hebben zagen en hamers, maar het is maar een enkele keer dat we dit gebruiken.
Randy Bosch, Studieloopbaanbegeleider KPZ
Om jongens langer op de opleiding te houden, is een jaar of vijf geleden de activiteitencommissie ‘Paboys’ in het leven geroepen. Docent en studieloopbaanbegeleider Randy Bosch is betrokken bij de ‘Paboys’. ,,We organiseren meerdere keren per jaar activiteiten om de verbinding tussen jongens te versterken. Als je in een klas terechtkomt met zeven jongens en een jaar later zijn dat er nog maar twee, dan blijft er weinig contact tussen mannen onderling over.”
De ‘Paboys’ commissie organiseert activiteiten, zoals lasergamen, om de band tussen mannen op de opleiding te versterken
Lasergamen
Met de activiteiten die gedaan worden – denk aan lasergamen en survival – probeert de commissie om contact te stimuleren tussen beginnende studenten en ouderejaars. Ze zouden elkaar kunnen helpen bij problemen die ze tijdens de opleiding tegenkomen. Maar erg succesvol lijkt de commissie nog niet. ,,Als je kijkt naar het uitvalpercentage, dan kunnen we ons zeker nog eens achter de oren krabben”, zegt Bosch.
Studieloopbaanbegeleider Bosch vertelt dat er gesprekken worden gevoerd met de jongens die uitstromen. ,,Ik heb deze week nog een aantal jongens gesproken en gevraagd wat ze ons aanraden om jongens op de opleiding te behouden. De dingen die ze noemen zijn een mannelijke rayondocent en dat ze liever niet starten bij de kleuters. Maar daarnaast willen ze het onderwijs ook wat stoerder maken. We hebben in ons handvaardigheidslokaal zagen en hamers hangen, maar het is maar een enkele keer dat ze dit gereedschap gebruiken.”