“De gastles voorafgaand aan het bedrijfbezoek voedde het enthousiasme van de kinderen”

Uit KWTO bulletin

Leerkracht Jolanda Heirbaut benadrukt goede voorbereiding:

“De gastles voorafgaand aan het bedrijfbezoek voedde het enthousiasme van de kinderen”

Jolanda Heirbaut is leerkracht van groep 7/8 op de WG van de Hulstschool in Epe. Deze groep heeft in het kader van de Week van de Techniek Gemeente Epe een bezoek gebracht aan AVK in Vaassen. AVK produceert reparatieklemmen voor de drinkwaterleiding, zoals afsluiters, koppelingen, brandkranen en keerkleppen: “Heel leuk bij het bedrijfsbezoek was dat de kinderen zelf mochten meewerken door feitelijke handelingen te verrichten, zoals klemmen buigen, lassen, snijden met de machines en meer.”

Voorafgaand aan het bedrijfsbezoek is er intensief contact geweest met de mensen van AVK, aldus Jolanda: “Ik heb hen gesproken tijdens het voorbereidingsgesprek op de informatiemiddag. Ook hebben we telefonisch en per e-mail contact gehad en hebben ze voorafgaand aan het feitelijke bedrijfsbezoek een gastles verzorgd.”

Gastles: een goed idee
De gastles vooraf bleek ook een goede zet, die maakte de kinderen enthousiast en inspireerde hen tot vragen stellen, vindt Jolanda: “Ook door het aantrekkelijke beeldmateriaal dat AVK had meegenomen. De gastles zelf was niet te lang; kort maar krachtig. Een half uur is voor de spanningsboog van de kinderen wel genoeg, het voedde hun enthousiasme.” Wat AVK doet, is materialen maken die drinkwaterleidingen dicht maakt, dan kom je al snel uit bij water en drinkwater. Dit onderstreepte voor de kinderen het belang van de producten die het bedrijf maakt. Daar zag ik een thema in en ik heb voor de leerlingen materiaal klaargelegd dat te maken had met water. Dit thema water heb ik er enigszins aan gekoppeld, maar niet heel zwaar. We werken hier met weektaken en daar zat bijvoorbeeld een aantal werkbladen over drinkwater bij. Wie wilde, kon daar een keuze uit maken, maar dat was niet verplicht.”