5. W&T in de schooltuin – geen hap-snap, maar wel happen en snappen

5. W&T in de schooltuin – geen hap-snap, maar wel happen en snappen
Beren op de weg moet je niet voeren.

In de context van de schooltuin kun je ontzettend veel wetenschap- en technieklessen geven en het biedt bovendien een scala aan mogelijkheden voor lessen van andere vakken. Van namen van beestjes, planten en gereedschap leren tot het zelf uitschrijven van recepten en van pissebeddenpootjes tellen tot oppervlakte berekenen voor het tuinplan. Het weer en klimaat, grondsoorten, het zonnestelsel, ergonomie, kunst, handvaardigheid, eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken en het kan (op elk niveau) met een schooltuin.
Ook als er (nog) geen schooltuin of groen schoolplein is, kun je buiten meer doen dan je denkt.

Wat doen we tijdens de buitenworkshop?
In deze workshop maak je kennis met de verschillende mogelijkheden die een schooltuin biedt. Je gaat enkele activiteiten hands-on ervaren en samen een opzet voor een doorlopende leerlijn voor je eigen schooltuin maken.
We besteden natuurlijk ook aandacht aan de beren op de weg, die zijn er zeker, je moet ze alleen niet voeren 😉
En nee, je hoeft geen groene vingers te hebben om in een schooltuin les te geven.
Je gaat naar huis met een berg ideeën waarmee je structureel W&T in kunt zetten op je eigen school.


Onderzoekend Tuinieren als lesprogramma in het buitenlokaal
Onderzoekend Tuinieren is een jaarrond lesprogramma voor alle groepen van de basisschool ontwikkeld door Ingrid Boltjes en Hendrina Geerken. De kinderen ontdekken, onderzoeken, onderhouden, verzorgen en bereiden alles zelf. Met het verlaten van de basisschool hebben de kinderen acht tuinseizoenen gezaaid, gewied, verzorgd, gemaakt en gegeten.
De schooltuin is het buitenlokaal van de school en vast onderdeel binnen het aanbod op school. De lessen doorlopen elk jaar weer de kringloop van de natuur en volgen een opbouwende leerlijn.


Workshopleiders:
Ingrid Boltjes van Ingrid Natuurlijk!, vakdocent natuur, wetenschap en techniek en trainer voor het Biologie Plus programma van het NIBI.
Hendrina Geerken, productontwikkelaar met een groot groen hart