1. De Deventer Sluis in verbinding met het onderwijscurriculum

1. Deventer Sluis in verbinding met het onderwijscurriculum
Integratie van Wetenschap & Technologie en Cultuureducatie aan de hand van de Deventer Sluis – Anika Embrechts Saxion/Tech Your Future (45 minuten)

Tijdens deze workshop duiken we niet alleen in de technische achtergronden van de Deventer Sluis, maar ook in de rijke geschiedenis van de Hanzestad Deventer en de rol van water bij de ontwikkeling van Deventer als een van de eerste steden in Nederland. De vroegtijdige ontwikkeling van Deventer als handelsstad biedt ook een rijke cultuurhistorie.

In de workshop, die deels plaatsvindt bij de Deventer Sluis en deels in De Gasfabriek, komen zowel de technische als de cultuurhistorische aspecten aan de orde waardoor W&T en Cultuureducatie probleemloos geïntegreerd worden. Bij de technische aspecten gaat het o.a. om het schutten, de sluishoofden en de rol van de deursluizen om zodoende een hoogteverschil tussen het water in de Industriehaven en het Overijssels Kanaal en de IJssel te overbruggen. Deze technologie is van groot belang (geweest) voor (historische) ontwikkelingen van de stad Deventer en de bedrijvigheid in het Sluiskwartier w.o. de bebouwing met werkplaatsen en pakhuizen etc.

Een onderwijskundige verbinding als met de te bezoeken sluis kan eenvoudig gemaakt worden met andere watergerelateerde technologische voorzieningen in de omgeving van uw school. Denk bijvoorbeeld aan gemaal De Rambonnet bij Grafhorst (Kampen) en de invloed daarvan op de landbouw in de polder van Mastenbroek; Papierfabriek de Middelste Molen in Loenen die sinds 1622 papier produceert op waterkracht en stoom of watermolen Noordmolen op landgoed Twickel in Delden (Cultureel Erfgoed) waar al meer dan 650 jaar olie wordt geslagen.

Anika Embrechts is docent Natuuronderwijs en Techniek bij Saxion Hogeschool en ROC van Twente. Op dit moment werkt Anika samen met leerkrachten van verschillende scholen en stichtingen.